Milloin suodattimet pitää vaihtaa?

Hengitysliitto suosittelee, että suodattimet vaihdetaan aina keväällä ennen katu- ja siitepölyajan alkua sekä syksyllä, jotta suodattimeen kerääntynyt lika ja pölyt eivät haittaisi ilmanvaihtoa. Suodattimet tulee vaihtaa useammin erityisesti silloin kun:

  • Asunnossa asuu useita henkilöitä (ilmassa runsaammin pölyä ja tekstiilinukkaa)
  • Asunnossa on kotieläimiä (karvapöly ja turkin hilse saattaa tukkia suodattimet)
  • Perheessä on pieniä lapsia (minimoi allergiariskit)
  • Asunto sijaitsee runsasliikenteisten katujen ja teollisuusalueiden läheisyydessä (runsas määrä haitallisia hiukkaspäästöjä ulkoilmassa)
  • Asutaan metsän läheisyydessä (runsaasti siitepölyä)

Silminnähden likaiset suodattimet on aina vaihdettava viipymättä!

Mitä seuraa, jos suodattimia ei vaihdeta?

Vaihdon laiminlyöminen pilaa asunnon sisäilman. Suodattimen käyttöikä on yleensä puolesta vuodesta yhteen vuoteen, jonka jälkeen sen ominaisuudet alkavat heiketä. Tukkeutuneen suodattimen läpi asuntoon ei enää virtaa riittävästi ilmaa. Likaisina ja tukkeutuneina niistä saattaa myös tulla epäpuhtauksien lähde. Suodattimeen kertynyt pöly voi yhdessä lämmön ja kostean ilman kanssa muodostaa kasvualustan homeelle.

Suodattimien vaihtamatta jättäminen näkyy myös ilmanvaihtokoneen energiankulutuksessa.
Mikäli suodattimia ei ole vaihdettu ja lämmönvaihdin likaantuu, sen hyötysuhde heikkenee. Tällöin tuloilmaa joudutaan lämmittämään esimerkiksi sähkö- tai vesipatterilla. Lämmitys maksaa vuoden aikana reilusti enemmän kuin uusi suodatinpaketti.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *