Sisäilman laatu huononee huomaamatta

Puhdistuksen jälkeen eron kuitenkin huomaa

Jarkko Pajunen on innokas hyvän sisäilman puolestapuhuja. Mies on työssään, IV-Säätö J. Pajusen yrittäjänä huomannut, mitä huoltamaton ilmastointi voi aiheuttaa.

– Kaikenlaista on kanavissa tullut vastaan kuolleista linnuista lähtien, mies muistelee.

Aina ei silti tarvitse olla mistään yhtä yllätyksellisestä kyse, sillä hyvinkin toimiessaan, ilmastointikanavat keräävät likaa ja epäpuhtauksia, mitkä sitten kulkeutuvat tuloilman mukana sisätiloihin. Suositus onkin suorittaa ilmastointikanavien puhdistus vähintään kymmenen vuoden välein.

Asukas ei välttämättä edes tiedä, että kiinteistön kunnon ja oman terveyden kannalta puhdistus on hyvä suorittaa suositusten mukaisesti. Pajuselta löytyykin hyvä vertauskohta asiaan.

– Autonomistajille on itsestäänselvyys, että auton määräaikaishuolloista pidetään kiinni, jotta vältytään isommilta ongelmilta.

Kiinteistöjen kanssa on kyse aivan yhtä tärkeästä asiasta, ja itseasiassa vieläkin tärkeämmästä. Kiinteistölle aiheutuvat vahingot voivat olla huomattavasti suuremmat, omasta terveydestä puhumattakaan.

– Kun asukas puhdistuksen jälkeen saapuu kotiin, hän useimmiten ihmettelee ilmassa tapahtunutta muutosta. Asia on vain niin, että ihminen tottuu siihen huonoon ilmaan. Useimmat huomaavat myös unen laadun parantuneen puhdistuksen jälkeen, Pajunen kertoo.

Vaikka palvelua markkinoidaan ilmastointikanavien puhdistuksena, niin käynteihin sisältyy paljon muutakin, kuten ilmastointilaitteen puhdistus, tarkistus ja tarvittaessa huoltaminen, sekä suodattimien vaihdot ja ehkäpä tärkeimpänä ilmastoinnin säätäminen.

– Ilmanvaihdon pitää olla tasapainossa. Talot ovat nykyisin niin tiiviitä, että tulo- ja poistoilman pitää olla tasapainossa. Hyvin säädetty ilmastointi ei myöskään pidä meteliä.

Säätäminen onkin se, mistä yritys sai vuonna 2006 alkunsa. Tuon jälkeen toiminta on tasaisesti kasvanut, vaikka alunperin miehen ajatus oli työllistää vain itsensä.

Nykyisin toimintaa on laajasti ympäri Suomen ja työmaita on pienemmistä, yksityisistä aina isoihin rakennusprojekteihin. Esimerkkeinä Pajunen mainitsee Tampereen Ratinan ostoskeskuksen ja Kansi -areenan, joissa yritys on vastannut ilmastoinnin säädöstä.

Yrityksessä työskentelee 14 henkilöä, joista kaksi naisia. Jutun tekohetkellä suoritettavassa, noin kymmenvuotiaan omakotitalon IV -puhdistuksessa, onkin mukana juuri porukkaan mukaan liittynyt naishenkilö opiskelemassa uutta alaa.

Konsultointia puhdistusten yhteydessä

”Säätäjiä”, kuten Pajunen itse rentoa porukkaansa kutsuu, on saapunut Valkeakosken Lintulan asuntoalueella sijaitsevan omakotitalon IV -puhdistukseen kaksi kappaletta. Lisäksi yrittäjä itse on paikalla kouluttamassa tiimin tuoreinta jäsentä.

Puhdistuksessa kanava alipaineistetaan asentamalla toiseen päähän poistopuhallin, mitä kohti aloitetaan toisesta päästä edetä porakoneeseen asennetun rassin avulla.

Tulo- ja lähtökanavat, sekä tarvittavat muutkin kanavat käydään tarkasti läpi ja työn jäljen kyllä huomaa. Lisäksi ilmastoinnin suodattimet vaihdetaan ja venttiilit, sekä ilmansekoittajat puhdistetaan.

Puhdistuksen ja muun huoltoon liittyvän lisäksi asiakasta konsultoidaan järjestelmän toiminnasta ja annetaan parannusehdotuksia.Esimerkiksi tällä kertaa autotallista löytyi raitisilmasäleikkö, johon oli jäänyt hyönteisverkko, mikä oli täyttynyt hyönteisistä ja muusta liasta estäen raittiin ilman virtausta.

Toisena parannusehdotuksen Pajunen otti esiin liesituulettimen poistoputken haitarimallisen materiaalin ja ehdotti sen vaihtamista jämäkämpään tasapintaiseen peltiputkeen. Tämän ansiosta myös liesituuletin saadaan jatkossa puhdistuskiertoon, tuulettimen omat suodattimet pysyvät todennäköisemmin puhtaampina ja likaantumisesta aiheutunut paloriski pienenee. Ja kun tulee aika vaihtaa liesituuletin, niin ammattimiehen vinkki oli vaihtaa katolle asennettavaan puhaltimeen, jolloin myös melutaso keittiössä pienenee huomattavasti.

Kaiken kaikkiaan asiakas vaikutti erittäin tyytyväiseltä, niin työn laatuun, kuin saamiinsa asiantuntijan vinkkeihin. Eikä hinnoittelustakaan ollut huonoa sanottavaa.

IV-säätö J.Pajunen tekee ilmastoinnin puhdistukset urakkahinnoittelulla, mikä perustuu arvioidun työn määrään.

– Joskus tulee takkiin, kuten elämässä yleensäkin, mutta näin päin se on molemmille reilua.

Omakotitalon puhdistuksen saa käytännössä  auton laajan määräaikaishuollon hinnalla saa puhdasta sisäilmaa ja hyvin säädetyn ilmastoinnin kymmeneksi vuodeksi.

Ilmastoinnin puhdistukset ovat yleisesti ottaen hyvin siistiä tekemistä, eikä asiakkaalle jää työryhmän poistumisen jälkeen mitään jälkiä asuntoon – paitsi tietysti puhdas sisäilma 🙂

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *